¿Com volen que els doni amb aquesta alegria totes les meves dades de per on em moc, a qui em trobo, on entro i d’on surto, controlada amb una ‘app’ de geolocalització o qualsevol altre ‘gadget’ tecnològic per a la mateixa finalitat? No importa a quin Govern les doni. Sigui el d’allà o el d’aquí, europeu, xinès o del país de Trump. Clar que estic segura que, de bona fe, les volen utilitzar per intentar frenar l’extensió del coronavirus, però no em convenceran.

Molts països estan sobrepassats, entre els quals incloc el nostre en els primers llocs del rànquing. Encerts, sí. I errors, molts. Esforços, també. I aplaudiments per als sanitaris i per a totes les persones que posen el cos cada dia per intentar que no perdem la vida tots. Des del quiosquer fins a la dependenta del súper. Però és que, ara com ara, l’única xifra que no ofereix discussió és la dels morts. Només aquesta. A partir d’aquí, i veient el nombre de persones ingressades, les trucades al 061, etc., infereixen de manera poc certa el nombre de persones que s’han infectat. Perquè del desastre dels tests prefereixo no parlar-ne. Diguin-me ingènua, però quan vaig veure que, fa un mes, a Corea del Sud, eren capaços de determinar, de manera massiva, si t’havies infectat en cinc minuts, amb una prova consistent en una raspadura nasal, sense sortir del cotxe, com si estiguessis esperant una pizza a l’estil americà, els juro que vaig creure que el nostre país l’establiria en un tres i no res.

Vaig avalar el confinament dur en un intent de pal·liar la situació mentre no ens arribava aquesta informació (els tests). Però ja no. Ara el primer que els demano és que tinguin el diagnòstic clar de la situació poblacional, ja que, d’una altra manera, totes les mesures que es prenen són pur assaig i error, a veure si, amb els ulls embenats, més o menys l’encertem.

El negoci del segle XXI és el de les dades. La llei ens protegeix: ¡gràcies! Però no estic disposada a restringir fins aquest punt les meves llibertats partint d’una seguretat absolutament insegura. No amb el meu nom.

Foto: John MacDougall (AFP) | El Periódico de Catalunya

Article publicat originàriament a El Periódico de Catalunya, el 14 d’abril de 2020.